follow my blog _ shaklee johor

TIPS & RAWATAN UNTUK KANAK2 SELSEMA & BATUK BERKAHAK



Perkongsian dari Azura Hishamudin
Assalamualaikum Dan salam sejahtera...
ibu -ibu semua pasti risau kan klu anak2 kena demam selsema... batuk berkahak...
memg kalut mencari cara n ubat tuk atasi masalahini bukan????
okies... hrni sue nk sharekn tips ygsueamek dr AZURA yg mn beliau kongsikan cara untuk selesaikan masalah anak selsema n batu berkahak...
selamt mencuba....
 hari ni sy nak share tips & rawatan utk selesema & batuk berkahak bayi.. rawatan ni dinamakan rawatan percussion.. semoga dgn entri sy kali ni sedikit sebanyak dpt membantu ibu² di luar sana utk merawat anak dgn cara semulajadi.. ok.. let's start...
1. Tuang beberapa titis minyak kayu putih ke dalam besen bersih.. sy gunakan minyak kayu putih seperti gambar pertama.. tuangkan air panas menggelegak ke dlm besen berisi minyak tdi..
2. Wapkan wajah anak anda dlm keadaan meniarap.. sila rujuk gambar ke-2.. tujuan nya utk anak sedut wap tu..
NOTA PENTING: PLS JAGA TANGAN ANAK ANDA.. TAKUT MASUK DALAM AIR PANAS NNT..
3. Tepuk² belakang kiri & kanan anak.. jgn tepuk di tengah² ye.. guna teknik cupping masa tepuk tu.. sila rujuk gambar ke-3.. kenapa kiri & kanan shj x boleh tepuk di tgh? Bila kita tepuk kiri & kanan belakang ank, kita tepuk kawasan paru² anak.. tgh² tu tulang.. kesian anak.. jgn tepuk kuat ye..
Nota: masa ni anak akan meronta minta dilepaskan.. dia akan menjerit sekuat hati.. mmg kesian tgk anak meronta & menangis jerit mcm tu.. tpi kita nak keluarkan kahak dia.. so, ibu² hati mesti kental ye..
4. Selepas 5 - 10minit, akan keluar lendir kahak dri hidung si manja.. rujuk gambar ke-4, ke-5 & ke-6.. sampai berbelon² keluar dri hidung Khayla.. itu laa hasil kekentalan hati kita utk keluarkan kahak dri hidung dia.. mmg wallaaaaa.......
5. Lepas dah siap, buang lendir kahak dri hidung anak.. selalu lepas buang, sy akan sedut lebihan hingus dlm hidung Khayla.. lepas tu, sapukan minyak bawang putih di tapak kaki & belakang badan anak.. masa tu dia pernafasan dia pun dah lega sikit & muka ada sinyummmm..... hehe...
Upah anak dgn susu.. kerapkan breastfeed bgi ibu yg masik bf..
Selamat mencuba...
Nota: sebelum buat percussion ni, disarankan bawa anak jumpa doctor dahulu.. pastikan samada ada kahak di paru² atau tidak.. klu ada kahak baru boleh buat ye..

No comments:

Post a Comment